TFP Shoots (dutch)

Met TFP wordt bedoeld dat er een shoot plaatsvindt zonder commerciële doeleinden. Als fotograaf, make up artieste, haarstyliste, model en mode ontwerper is het belangrijk om je portfolio regelmatig uit te breiden met nieuw materiaal.

Als model zijn deze foto’s soms doorslaggevend voor een modellencontract. (Al zijn de polaroid foto’s het allerbelangrijkste!)

Zie hier:

Polaroid foto's

Er is geen vergoeding voor geen van de deelnemende partijen en de foto’s mogen enkel gebruikt worden als portfolio materiaal. (met enkele uitzonderingen onderaan beschreven). Fotomateriaal zijn dure investeringen en een model weet ook wel dat de prijs van make-up aardig kan oplopen.

Ik krijg regelmatig aanvragen voor een TFP shoot en spijtig genoeg kan ik niet ingaan op elke aanvraag. De redenen zijn divers met als voornaamste reden een gebrek aan tijd. Een andere reden kan zijn dat het model net niet voldoende ervaring heeft. Opgelet! Ook al heb je geen ervaring in de modellenwereld soms kan een gewone portretfoto me overtuigen! Soms contacteer ik het model zelf.

Ik wil je vooral niet afschrikken om contact op te nemen (doe dit zeker!). Ik bekijk elke aanvraag. Wanneer dit niet mogelijk is zal ik duidelijk de reden vermelden.

Voor startende modellen is het moeilijk te begrijpen dat er voor zulke shoots soms een hele voorbereiding aan te pas gaat en de kwaliteit steeds primeert over kwantiteit. Het is nooit de bedoeling dat deelnemende partijen na de shoot honderden foto’s krijgen maar enkel de allerbeste. Het blijft materiaal waarmee je aan de wereld je “kunnen” toont. Een muzikant brengt ook geen demo materiaal op de markt maar wordt bijgestaan door een producer, sound engineer en andere professionelen.

Iedereen die aanwezig is tijdens zo een shoot is belangrijk. Ook de helpers (indien die nodig zouden zijn). De sfeer is ontspannen maar professioneel. Het is belangrijk dat er af en toe gelachen wordt!

Hoe komt een shoot tot stand? Afhankelijk van het moodboard kan ik inschatten wie ik allemaal moet contacteren. Een moodboard bestaat uit voorbeeld foto’s om een idee te krijgen van het type shoot. Er wordt nooit gekopieerd maar moodboards dienen als basis. Voor high end fashion shoots is een MUA, haarstyliste, kledingontwerper of styliste en fotogaaf nodig terwijl voor een boudoir shoot een MUA (make up artieste) kan volstaan.

Ik heb ook al modellen gefotografeerd die zelf ideeën  hebben en een geweldige smaak in keuze van kledij. Het hangt allemaal dus echt af van het moodboard.

Je mag uiteraard zelf een moodboard samenstellen. De éénvoudigste manier is om er één (of meerdere) te maken in pinterest waar je naar verwijst. Zo heb ik een idee wat je in gedachten hebt maar je kan ook de afzonderlijke foto’s sturen per mail. Liefst niet via social media.

Soms is het zinvol om op voorhand af te spreken en de voorbereiding van de shoot te bespreken. Datum van shoot, locatie, kledij, welke make-up, welke haarstijl, wat bij slecht weer? Dit gebeurt meestal in een gezellig praatcafé.

Werk mee en zorg eventueel ook voor een toffe locatie. Er is misschien wel iemand in je familie of vriendenkring die een verlaten gebouw of in een chique villa woont.

De dag voordien of de dag van de shoot zelf zeg je NOOIT af. Soms krijgen startende modellen faalangst maar dat hoeft absoluut niet. We begeleiden je tijdens de shoot en zorgen ervoor dat je ontspannen bent. Een shoot hoort leuk te zijn.

Heel uitzonderlijk hebben ‘startende’ modellen geen verantwoordelijkheidsgevoel en en komen niet opdagen of zeggen ‘last minute’ af met excuses als ‘ik ben ziek’, ‘mijn oma is gestorven’, ‘ik ben opgeroepen om te gaan werken’…. Elk excuus is goed genoeg. Een andere reden kan zijn dat men er plots tegenop ziet om 1 1/2 uurin de wagen te zitten ondanks dat men op voorhand duidelijk weet waar de shoot plaats vindt.

Soms zijn modellen het eerste moment enorm enthousiast en kijken ze er enorm naar uit, verloopt de communicatie vlot en toch annuleren ze last minute.

Een professionele privé shoot kost al vlug +400 Euro en die kans zou je dan gewoon laten schieten? Je krijgt achteraf gratis mooie foto’s die je voor het leven hebt…

Ik heb uiteraard begrip dat je beter niet komt als je koorts hebt of je grieperig voelt en ik ga er dan ook van uit dat je niet liegt maar als het overduidelijk is dat je liegt, dan krijg je geen tweede kans.

TFP shoots gebeuren in de vrije tijd en het is over het algemeen niet mogelijk bij annulatie door jou om een vervangend model te vinden. Dat is dan balen. Ook voor de styliste en MUA is het dikwijls een reden om niet meer met je samen te willen werken.

Gelukkig gebeurt dit maar zelden.

Het klinkt allemaal wat negatief maar ik wil gewoon even aantonen dat een afspraak een afspraak is en je jezelf in de plaats moet stellen van de tegenpartij.

Wat als ik zelf niet kan omdat ik bijvoorbeeld last minute een betaalde opdracht krijg of zelf ziek word?

Ik vind het zelf dan erg vervelend (geloof me) om de foto shoot af te zeggen maar ik leg dan onmiddellijk een nieuwe datum vast en zal je nadien extra foto’s bezorgen! Dat is een belofte! Het is maar één keer gebeurd dat ik een shoot heb moeten annuleren.

De dag voor de shoot ga je op tijd slapen zodat je uitgerust naar de shoot komt. Draag losse kledij en eventueel geen B.H. (of minstens een B.H. zonder bandjes). Kom eventueel in een jogging en draag geen kousen. Deze laten langdurig een afdruk achter in de huid waar achteraf werk aan is in Photoshop. (Bijvoorbeeld een jurk met blote rug). Scheer je tijdig op zichtbare plaatsen zodat je geen rode uitslag hebt op de dag van de shoot. Bijvoorbeeld okselharen zijn tijdsintensief om weg te werken. Breng steeds slippers en een badjas mee. Een badjas is handig om snel over aan te trekken moest het weer wat kouder zijn en slippers om ter plaatse te gaan om van schoenen te wisselen. Deze info krijg je op voorhand via mail.

Reken op een halve tot een dag shooten. Uiteraard sta je niet constant voor de camera maar rekening houdend met make-up, rust pauzes, eten, drinken, omkleden en eventueel reizen is de dag snel om.

Na de shoot:

Sommige modellen laten de keuze van foto’s over aan de fotograaf. Hij heeft namelijk het meeste ervaring om foto’s te beoordelen. Wanneer een model de foto’s bekijkt heeft ze vooral oog dat ze er niet te dik opstaat en het haar goed ligt. Een fotograaf kijkt naar alles. Kadratie, pose, uitstraling, valt de kledij mooi en indien niet is het aanpasbaar in Photoshop? Wat met de belichting?....

Ik kies daarom liefst samen met het model zelf (en eventueel de andere partijen) de foto’s die ik achteraf zal bewerken. Zo kan ik toelichten waarom ik die bepaalde foto kies of net niet. De eindbeslissing ligt steeds bij de fotograaf.

Na de keuze volgt de nabewerking. Afhankelijk van het type shoot kan een nabewerking van één foto uren in beslag nemen. Niemand staat graag met een puist op een foto en wanneer er plooien zijn in een satijnen jurk dienen deze weggewerkt te worden.

Links: Het onbewerkte RAW beeld zonder enige bewerking.

Rechts: Het afgewerkte beeld. De oneffenheden in het papier en de plooien in de broek zijn weggewerkt. De bewerking nam ongeveer 30 minuten in beslag.

Wanneer je na de shoot alle foto’s opgeleverd wil zien dan ben je niet aan het juiste adres. Startende fotografen of fotografen die kwaliteit niet voorop stellen zullen dit doen.

Kwaliteit primeert over kwantiteit. Wil je model worden dan is dit de enige juiste ‘mindset’.

Het aantal foto’s die bewerkt worden hangt af van verschillende factoren. is het een polaroid shoot dan zijn + 10 foto’s normaal omdat deze niet echt nabewerkt dienen te worden. Soms zijn het er maar 5. Dit lijkt weinig maar…

De fotograaf zal enkel de beste foto’s op zijn website (portfolio) zetten. Dat zijn er meestal maar 2 of 3. ALLE andere foto’s die je krijgt zijn louter voor jou.

Tel gewoon even de tijd die de fotograaf nodig heeft om de foto’s maken en nadien te bewerken. Een halve dag shoot en +/- 5 uur nabewerken. Tel dit om in een uurloon van 100 Euro per uur dan zit je vlug aan +800 Euro. Bij een TFP shoot is er geen vergoeding voor geen van de deelnemende partijen.

De geselecteerde foto’s worden binnen een maand geleverd en kunnen via een beveiligde site met paswoord gedownload worden. Je krijgt zowel sociale media formaat als de hoge resolutiebeelden!

Commercieel gebruik is door het model niet toegelaten. (bijvoorbeeld gebruiken op onlyfans of zonder toestemming aan kranten en magazines bezorgen voor publicatie). Uiteraard mogen de foto’s wel op sociale media gepost worden mits het vermelden (taggen) van alle deelnemende partijen.

De fotograaf behoudt het intellectuele eigendomsrecht en mag de foto’s publiceren op zijn website maar ook publicaties in magazines, websites, fotoboeken e.a. zonder voorafgaande toestemming van het model zijn toegestaan.

Portretrechten.

Van zodra het model beroep doet op portret rechten (b.v. spijt van een boudoir shoot) zal het model een vergoeding betalen aan alle deelnemende partijen minstens gelijkwaardig aan het uurloon van een zelfstandig schilder/behanger.